Onlangs is op de website Krapuul een stuk verschenen van de GroenLinkser Hans Groen als reactie op het opstel van Jan Hoek dat weer reageerde op het stuk van Dick Pels en Femke Roosma
De gelederen in GroenLinks roeren zich. Een hoop vooroordelen en angsten spelen parten nu de partij aan het pluche heeft geroken. Het is fijn dat op een websites als Krapuul.nl, en later ook Joop.nl nu eindelijk de discussie over een basisinkomen weer eens uit de lappenmand gehaald wordt. Hopelijk is de situatie nu zo dat meer mensen echt gaan lezen en weten wat een basisinkomen inhoud.
Diverse expirimenten in Namibie, Brazilie hebben aangetoond dat een basisinkomen echt werkt. Brazilie gaat zover dat de president daar het basisinkomen in 2014 wil hebben ingevoerd.
Wij gaan op deze website geen discussie voeren. Wij weten waar we voor staan, voor een Onvoorwaardelijk Basisinkomen. Op onze website is genoeg informatie te vinden om alle tegenargumenten die gebruikt worden in discussie over een OBi voldoende te weerleggen. Meestal zijn de tegenstanders van een OBi niet voldoende geinformeerd. Een goed begin is de film over het basisinkomen van de Zwitsers Daniel Häni en Enno Schmidt “Grundeinkommen”. De film is op onze site te zien met nederlandse ondertitels.
Hans Groen:
Het goede leven dat wordt nagestreefd met het basisinkomen veronderstelt een bepaald mensbeeld, waarbij het uitgangspunt is dat mensen de juiste keuzes maken als zij voldoende vrijheidskansen krijgen. Daar zit een zekere generalisatie in opgesloten. Enerzijds dat mensen in meerderheid het goede leven nastreven en anderzijds dat dit wordt bewerkstelligt door het doorvoeren van een basisinkomen.
Jan Hoek legt feilloos de vinger op de zere plek met zijn stelling: “Ledigheid is des duivels oorkussen”. Daar ligt het risico van het basisinkomen. Door het ontkoppelen van inkomen en arbeid, wordt de mogelijkheid geopend dat mensen wel profiteren maar niet bijdragen aan het sociale systeem. Dat zou de noodzakelijke maatschappelijke steun zwaar ondermijnen. En juist in een tijd van mediacratie is maar een klein percentage van niet-participanten nodig om het fundament onder het sociale systeem weg te spoelen.
Het basisinkomen als principe bestaat op zich al in de vorm van een belastingvrije voet en het recht op een minimuminkomen. We stellen echter vele en vaak onmogelijke eisen aan mensen om dat minimum te verwerven. We moeten solliciteren waarbij amper de persoonlijke situatie en keuzes van burgers in overweging worden genomen. We gaan krampachtig om met burgers die willen zorgen voor hun moeder of hun gehandicapte kind. Ook vrijwilligerswerk wordt als iets vanzelfsprekends gezien, waar geen waardering tegenover staat. De ‘beloning’ vanuit de maatschappij voor dergelijke zaken is nihil. Tekenend was de uitspraak van Sabine Uitslag van het CDA die zich hardop afvroeg wat de burger voor de samenleving doet, terwijl er bijna 4 miljoen vrijwilligers zijn. Anderzijds trekt de maatschappij hard aan de burger om toch vooral zoveel mogelijk te besteden. Welvaart overstijgt het belang van welzijn. Dergelijke bewegingen in de maatschappij worden niet geadresseerd als je het basisinkomen doorvoert.
Discussies zijn te volgen op de site van Krapuul en Joop
Hieronder worden alleen de stukken geplaats als reacties die ik doorkrijg van leden van vereniging Basisinkomen.
robin, webmaster aka @orthelius @basisinkomen
Bronnen met discussiemogelijkheid:
- http://www.krapuul.nl/blog/65955/basisinkomen-als-nieuwe-zekerheid/
- http://hgroen.wordpress.com/2012/01/24/basisinkomen-als-nieuwe-zekerheid/
- http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/basisinkomen_als_nieuwe_zekerheid/
- http://www.bureaudehelling.nl/blog/basisinkomen-revisited
- http://basisinkomen.nl/wp/index.php/groenlinks-gaat-voor-lichte-plicht-als-voorwaarde-voor-basisinkomen/