Mensen die een basisinkomen voor staan zijn meestal gewend buiten de kaders te denken en verder te kijken dan anderen. Het denkraam van een basisinkomenvoorstander zou ook dat van een visionair kunnen zijn. Op de website visionair.nl heeft Germen een stukje geschreven dat menigeen misschien ook buiten de normale kaders zou kunnen laten kijken wat betreft werk en inkomen. Om onderstaande puiten meer inhoud te geven zou een basisinkomen een goede backupinkomstenbron kunnen zijn, zodat onderstaande punten ook makkelijker te realiseren zijn.
In het kort:
- Zie een baan alleen als tijdelijke oplossing.
- Heb je het gevoel dat je niets meer kan leren, maak dan zeker dat je wegkomt.
- Voel je als je thuiskomt een onbestemde verwantschap met Fikkie, plan dan een rebelse actie.
- Zorg dat je aan de goede kant van de lijn staat.
- Kijk voortdurend hoeveel je waard bent en of een switch of bijklussen kan.
- Zorg dat je minimaal vijf, zes verschillende inkomstenbronnen hebt.
- Zorg dat je baas jou harder nodig heeft dan jij hem.
- Je geld haal je wel op een andere manier.
- Vergroot je netwerk tot buiten het bedrijf waar je werkt. Overweeg parttime te werken.
- Breng je vaste lasten zoveel mogelijk terug en zorg dat je spaargeld achter de hand hebt, zodat je er altijd vandoor kan.
- Begin een parttime bedrijf naast je werk.
Visionair denkenden, vooral zij die een niet al te hoge functie vervullen, weten dat het bedrijfsleven of, nog erger, de ambtenarij de beste manier is om gereduceerd te worden tot een submenselijk bestaan. Elf ijzersterke redenen om loondienst te vermijden als de ziekte.
- 1. Een baan is inkomen voor sukkels.
Je wordt als je werkt namelijk alleen betaald op de momenten dat je werkt. Als je inkomen krijgt op een andere manier, bijvoorbeeld voor royalties, uit beleggingen en dergelijke, betekent een eenmalige investering in tijd, dat het inkomen blijft komen, elke maand. Als jij dat boek hebt geschreven, of die software hebt ontwikkeld in opdracht van je baas, verdient je baas dat geld zonder er iets voor te doen, niet jij.
Kortom: zie een baan alleen als tijdelijke oplossing.- 2. Een baan houdt je dom.
Na enkele jaren is er nauwelijks meer wat te leren op je werk. Het leven is een veel interessantere leerschool dan kantoor. Als jij zelf je tijd kan indelen, kan jij leren wat jij wilt en zo veel sneller relevante informatie opdoen.
Kortom: heb je het gevoel dat je niets meer kan leren, maak dan zeker dat je wegkomt.- 3. Een baan drilt je tot een braaf huisdier.
In feite is een baan een levenslange cursus om je te veranderen in een mak schaap. Ondernemers, en zeker leidinggevende ambtenaren, houden van zo min mogelijk risico. Ze willen daarom van hun ondergeschikten op aan kunnen. Het wordt niet met zoveel woorden gezegd, maar wat ze daarbij verwachten is gehoorzaamheid.
Voel je als je thuiskomt een onbestemde verwantschap met Fikkie, plan dan een rebelse actie.- 4. Inkomen uit werk wordt extreem zwaar belast.
In Nederland en België krijgt een werknemer netto ongeveer de helft van wat de werkgever kwijt is aan loonkosten, in handen. Dat is absurd weinig. Ter vergelijking: heb je een BV of NV, dan betaal je over de eerste 200.000 euro winst maar 20% vennootschapsbelasting. Als je je winst in de BV laat zitten, betaal je verder niets extra. Ter vergelijking: een werknemer kan dit niet met de bruto loonkosten die een werkgever op moet hoesten. Laat je jezelf een dividenduitkering doen, dan betaal je hierover een tarief van 25% inkomstenbelasting. Zoals Jan Marijnissen terecht zei: er wordt in dit land meer verdiend met speculeren dan met werken. Uiteraard kent de fiscus een geniepig addertje, zeg maar gerust een hongerige wurgpython, onder het gras. Een ondernemer is verplicht zichzelf als directeur in dienst te nemen tegen 40.000 euro per jaar. Geloof maar gerust dat dat niet is vanwege de fiscale voordelen van het werknemersbestaan voor laatstgenoemde.
Zorg dat je aan de goede kant van de lijn staat.- 5. Ook anderen profiteren mee van je werk.
Een werkgever is in werkelijkheid een werkbemiddelaar. Hij verkoopt jouw werk aan een klant. Een groot deel van deze winst komt echter door specialisatie en synergie. Als zelfstandige kan je enkele dingen uitbesteden, maar moet je toch veel zelf doen, ook dingen waar je minder goed in bent dan in je eigenlijke vak.
Kijk voortdurend hoeveel je waard bent en of een switch of bijklussen kan.- 6. Een baan is onveilig.
Ontleen je je inkomsten aan een webwinkel, een goed verkopend boek of een bedrijf, dan zullen je inkomsten in slechte tijden weliswaar dalen, maar nooit helemaal verdwijnen (tenzij je zo dom bent veel vaste lasten te hebben). Dat is met werk wel anders. Vlieg je eruit, en dat kan cvand e ene op de andere dag gebeuren, dan betekent dat in principe dat je geen inkomen meer hebt. Weliswaar zijn er uitkeringen als WW, maar deze worden steeds meer uitgekleed.
Zorg dat je minimaal vijf, zes verschillende inkomstenbronnen hebt.- 7. Je bent overgeleverd aan de nukken van je baas.
Heb je een tirannieke of incompetente baas, dan zal dit het plezier in ongeveer de helft van je wakende bestaan, plus de tijd die je thuis doorbrengt met piekeren over je werk, grondig vergallen.
Zorg dat je baas jou harder nodig heeft dan jij hem.- 8. Je moet smeken om geld.
Je inkomen vergroten op je werk kan maar op een legale manier: opslag vragen. Dat vereist de nodige kantoorpolitiek en opzichtelijk de baas laten zien wat voor een geweldige werknemer je niet bent. Als zelfstandig ondernemer kan je je eigen werktijden en tarieven bepalen.
Je geld haal je wel op een andere manier.- 9. Je hebt een rampzalig sociaal leven.
Voor steeds meer mensen is hun werkkring hun voornaamste sociale groep. Zo beperk je jezelf tot hetzelfde slag mensen. Wordt je branche overheerst door leden van je eigen sekse, dan wordt het ook erg moeilijk om een geschikte partner te vinden. Ook zijn gesprekken op het werk doorgaans weinig diepgaand. Kortom: je veroordeelt jezelf tot een oppervlakkig leven.
Vergroot je netwerk tot buiten het bedrijf waar je werkt. Overweeg parttime te werken.- 10. Je verliest je vrijheid.
Werken op een kantoor of fabriek betekent dat je gedurende een groot deel van de dag niet kan bepalen wat je zelf wilt doen. Je moet je aan allerlei vaak absurde regels houden. Vooral in grote, bureaucratische organisaties bestaat er een uitgebreid handboek met volkomen onzinnige regels.
Breng je vaste lasten zoveel mogelijk terug en zorg dat je spaargeld achter de hand hebt, zodat je er altijd vandoor kan.- 11. Je verandert in een lafaard.
Op kantoor moet je voortdurend uitkijken niet een leidinggevende te kwetsen of een van de absurde regels te overtreden. Ook wordt je als werknemer afgeleerd zelfstandig te denken. Kortom: je verandert langzamerhand in een braaf, laf gewoontedier, klaar voor de slacht bij de volgende reorganisatieronde.
Begin een parttime bedrijf naast je werk.Met dank aan Douwe voor de tips.
Auteur: Germen http://www.visionair.nl/author/Germen/
Bron: Visionair.nl http://www.visionair.nl/politiek-en-maatschappij/elf-redenen-om-geen-baan-te-willen/