Daniel Hani is pionier bij de Zwitserse Basisinkomen-beweging. De 46-jarige ondernemer uit Basel is lid van het actiecomite “Voor een onvoorwaardelijke Basisinkomen”. Peter Schlefsky van de Schwäbischen Zeitung sprak met hem.
SZ: Waarom zet je je als ondernemer in voor het Onvoorwaardelijke Basisinkomen?
Daniel Hani: Omdat een Onvoorwaardelijke Basisinkomen een vervolmaking is met betrekking tot de toekomstige economie. We hebben meer mènsen nodig, niet geld als de belangrijkste drijfveer hebben om te werken. Het is onproductief als je alleen maar uitvoert wat je chef zegt en wacht tot je naar huis kunt.
SZ: Hoe zal de bedrijfscultuur daardoor veranderen?
Hani: Bedrijven zullen het aantrekkelijk moeten maken om er te willen werken. Dat is de cruciale wijziging. Bedrijven zijn plaatsen waar mensen betekenis vinden in werk om zichzelf te verwezenlijken. Daarvoor is vrijwilligheid nodig.
SZ: Wat zeggen de tegenstanders?
Hani: Allereerst is er de betaalbaarheid. Vaak zijn er geen argumenten, maar angsten en misverstanden in het spel. Financiering van het Onvoorwaardelijke Basisinkomen is een investering in de mens, verbonden met de vraag: Willen we dat niemand meer onder financiële druk moet leven, met angst voor bestaanszekerheid? Ten tweede wordt de luiheid van de mensen genoemd. De angst voor luiheid van de mens natuurlijk. Maar dit is onwaar. Luiheid als gevolg van gebrek aan betekenisgeving, door niet gegeven vrijheid. In deze zin is een onvoorwaardelijk basisinkomen gewoon een initiatief tegen luiheid.
- Interview: http://www.grundeinkommen.ch/wp-content/uploads/sz_mantel_grundeinkommen.pdf
- Bron: http://www.grundeinkommen.ch/initiative-gegen-die-faulheit/