285.000 Europese burgers willen dat de EU een basisinkomen overweegt

chart-endHet Europees burgerinitiatief (ECI) [1] voor Onvoorwaardelijk Basisinkomen (UBI) [2] eindigde officieel op dinsdag 14 januari 23.59:59, na het verzamelen van zeker 285000 steunbetuigingen van EU-burgers in 28 landen. Het verzamelen van een miljoen handtekeningen dat werd opgelegd door de Europese Commissie (EC) om het UBI te onderzoeken als een nieuwe vorm van “emancipatorisch welzijn” werd niet behaald.

We willen elke voorstander die ons initiatief gepromoot en/of ondertekend heeft bedanken” zei Klaus Sambor (Oostenrijk), algemeen organisator van de Europese commissie die dit initiatief in 28 Europese landen heeft gecoördineerd.

Race tegen de klok

chart-end2.jpgGedurende de laatste weken was er een enorme stijging van de steunbetuigingen (zie grafiek). In Bulgarije alleen al werden 30.000 handtekeningen verzameld in de laatste 5 dagen dankzij een indrukwekkende last-minute sprint door de toonaangevende Bulgaarse vakbond  CITUB. “In het  geval van Bulgarije weerspiegelt het een algemene intensivering van interesse in het basisinkomen die leidde tot berichtgeving in toonaangevende Europese media” zei Martin Jordo (persvoorlichter, Zweden). Le Monde, BBC, El Mundo, Huffington Post, Al- Jazeera, RT ’s Keiser Report, Portugese en Bulgaarse televisie gaven berichten over het onvoorwaardelijk basisinkomen en dit ECI. Media in de Nederlanden bleven de grote afwezigen.

graph-end

Ondanks het feit dat de officiële doelstelling niet behaald is, zijn er vele redenen waarom de voorstanders van een rechtvaardiger en eenvoudiger stelsel van sociale zekerheid  gelukkig zijn. “Dit ECI is slechts het begin van een Europese beweging in de richting van een EU-breed basisinkomen” zei Sambor. Nieuw gevormde groeperingen om dit initiatief te ondersteunen en reeds  bestaande UBI groeperingen werden gesterkt door het  behaalde resultaat van dit ECI.

De impuls die  hierdoor is gecreeerd zal zijn voortgang vinden in 2014 om zodoende het promoten van het onvoorwaardelijk basisinkomen te bevorderen” bevestigde Stanislas Jourdan, organisator van de ECI -campagne in Frankrijk .Een nieuw pan-Europees netwerk is nu gevestigd dat hetzelfde doel nastreeft namelijk het bevorderen van de praktische uitvoerbaarheid en invoering van het UBI in heel Europa.

ECI proces “te omslachtig”

De organisatoren zijn niet van plan om een ​​ander ECI in 2014 te lanceren want “De huidige regels zijn te omslachtig voor volksbewegingen als de onze” legde Stanislas Jourdan uit. De organisatoren zeiden dat ze twee campagnemaanden verloren hebben als gevolg van problemen met de implementatie van het Europese online handtekeningenverzamelsysteem, als gevolg van de ingewikkelde regelgeving rond het ECI.

Een verzoek tot verlenging van het ECI werd afgewezen door de EC, hoewel dergelijke verlengingen voor andere ECI’s in het verleden wel zijn toegekend.

We overwegen in de toekomst een nieuw ECI indien de regels worden vereenvoudigd  en wanneer er betere voorbereiding mogelijk is in aanloop naar de startdatum” aldus Jourdan. Hij verwees naar het plan om het ECI te hervormen in 2015.

Plannen voor de toekomst

Om de populariteit van het basisinkomen en de tekortkomingen van het EC-inzamelsysteem aan  te tonen, zijn de organisatoren gestart met een online petitie in samenwerking met Avaaz.org, de internationaal leidinggevende politieke petitie website. Deze website vind u op:

http://www.avaaz.org/our_chance_to_end_poverty_PR .

We willen volgens de regels van de ECI werken, waarbij organisatoren 12 maanden hebben om handtekeningen te verzamelen” aldus Koen van Haalen (online petitiecoördinator, Nederland). “De gecombineerde resultaten van de twee petities zullen aan verschillende EU instanties en politici worden aangeboden om onze claim te ondersteunen dat er groeiende publieke steun is voor UBI” De organisatoren zijn ook de mogelijkheid aan het verkennen om verzamelde handtekeningen bij het ECI te gebruiken voor het aanbieden van een standaard verzoekschrift aan het EP.

De organisatoren van dit ECI zullen een nieuwe Europese campagne lanceren voor de Europese parlementsverkiezingen in mei. Nationale campagnes voor het onvoorwaardelijk basisinkomen zullen gelijktijdig in verschillende landen worden gelanceerd .

Verdere acties worden bekend gemaakt op de website van het initiatief: www.basicincome2013.euen de bijbehorende Facebook-pagina: www.facebook.com / ECI.BasicIncome