Dan zou je ook weer gaan denken aan basisinkomen

Geert Wijnhoven

Frank Mattern. Dat is de naam van een Duitse adviseur die veel invloed heeft op werkgevers. In Der Spiegel komt hij met een opvallende opvatting op de proppen. Om de economie op gang te helpen, zouden alle lonen omhoog moeten.

Die Reformen in Italien und Spanien zeigen erste Erfolge – und das ist auch für die deutsche Wirtschaft gut, sagt McKinsey-Chef Frank Mattern. Im Interview mit SPIEGEL ONLINE erklärt der Top-Berater, warum die Betriebe jetzt sogar großzügiger bei Lohnerhöhungen sein sollten.

Want: dan gaan de mensen ook weer meer kopen. Er moet geld worden uitgegeven om de economie er weer boven op te helpen. Dat kun je letterlijk doen. Net als NOS-verslaggever Lex Runderkamp. Die voegt de daad bij het woord. Hij gaat op vakantie naar Griekenland, twittert hij. Geeft hij geld uit. Zodat de Griekse economie groeit. En zij hun schulden aan ons kunnen betalen. Dan is het geld weer rondgepompt – en dus de economie aan het rollen.

Het is helder. We moeten meer gaan uitgeven. Hoe doe je dat als je het niet hebt? Antwoord: zorgen dat mensen die het geld niet hebben meer krijgen. Dat kan door uitkeringen te verhogen. Als je mensen met een uitkering extra geld geeft, gaan ze misschien wel helemaal uitgeven. Mooie stimulans voor de economie.

Het is maar een stapje verder en je kunt zo maar weer denken aan een oud ideaal uit de jaren tachtig van de vorige eeuw: het basisinkomen. Een inkomen voor iedereen, los van of je al dan niet werkt. Hoger dan de huidige uitkeringen. En wie werkt, verdient extra boven op die basis. De voordelen? Mensen die alleen voor het geld werken, houden ermee op. En hun plaats wordt ingenomen door mensen die heel graag willen werken. Ik ben ervan overtuigd dat er daar genoeg van zijn. En die het misschien ook nog wel voor minder doen. En door hun motivatie meer productiviteit leveren. Daar wordt de economie niet slechter van. Nog een voordeel van mensen die niet werken en wat meer geld krijgen: zij hebben ook meer tijd om het uit te geven. Ook dat is winst. Want geld moet rollen.

Het principe van de economie is dus (zo kun je Mattern uitleggen) dat geld moet rollen. Werken voor meerwaarde is minder interessant. Je krijgt geld om het uit te geven. Dus daar hoef je helemaal niet per se voor te werken. Als het maar rolt. Het is overigens ook een pleidooi voor nivellering. Want wat heb je eraan om geld te geven aan mensen die al veel te veel geld hebben: die geven het toch niet uit. We redden dus de economie door de inkomensverschillen kleiner te maken. En vooral door het inkomen aan de onderkant te verhogen.
Wie dit leest denk waarschijnlijk: wolkenridder; luchtfietser. Zeiden ze toen ook. Toch denk ik dat het kans maakt. Misschien wel net zoveel kans als het idee van meneer Mattern om alle lonen te verhogen.

Geert Wijnhoven, communicatieadviseur, 26 september 2012

Bron: http://www.boss-wijnhoven.nl/weblog.php?id=227

Der Spiegel: http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/mckinsey-chef-mattern-fordert-staerkeren-lohnzuwachs-a-854391.html