Het Nieuwe Gratis

In het gratis e-book FREE van Chris Anderson (318 bladzijden) wordt ingegaan op het gratis weggeven van producten en diensten. Wat hebben we eraan en wat kost het ons..

Voor wat betreft de link met een basisinkomen is het duidelijk: gratis leven behoort ook tot de mogelijkheden.

Download: http://lifehacking.nl/wp-content/uploads/Free.pdf

Een stukje uit voorwoord:

Gratis in de 21e eeuw

Aan het begin van de 21e eeuw zijn we bezig met de uitvinding van een nieuwe vorm van Gratis, die het komende tijdperk net zo ingrijpend zal bepalen. De nieuwe vorm van Gratis is geen truc, geen list om geld van de ene zak naar de andere te verplaatsen. Dit Gratis wordt ingegeven door een bijzondere nieuwe mogelijkheid om de kosten van goederen en diensten tot bijna nul te beperken.
Was Gratis uit de vorige eeuw een eff ectieve marketingmethode, het Gratis van deze eeuw is een totaal nieuw economisch model.
Deze nieuwe vorm van Gratis is gebaseerd op de economie van bits, niet van atomen. Het digitale tijdperk heeft een unieke eigenschap: iets wat eenmaal soft ware wordt, wordt onvermijdelijk gratis, in ieder geval wat betreft de kosten en vaak ook de prijs.
(Stel dat de prijs van staal zo dicht tot nul zou zijn gedaald dat King Gillette zowel apparaat als scheermes weg kon geven en zijn geld met iets anders kon verdienen – scheercrème?) En er wordt een miljardeneconomie mee geschapen – de eerste in de geschiedenis – waarin de basisprijs nul is.
In de atomeneconomie, zo’n beetje alles om ons heen, worden dingen in de loop van de tijd vaak duurder. In de bitseconomie, dat wil zeggen de onlinewereld, worden dingen goedkoper. De atomeneconomie is onderhevig aan infl atie, de bitseconomie aan
deflatie.
De 20e eeuw was voornamelijk een atomeneconomie, de 21e zal overwegend een bitseconomie zijn. Voor alles wat in de atomeneconomie gratis is, moet door iets anders worden betaald. Daarom voelt het traditionele gratis ook zo vaak als lokkertje om te betalen, want je betaalt hoe dan ook. Maar gratis in de bitseconomie kan écht gratis zijn; geld komt in het verhaal vaak helemaal niet voor. Terecht zijn mensen achterdochtig ten aanzien van Gratis in de atomeneconomie; terecht zijn ze goed van vertrouwen in de bitseconomie. Ze begrijpen intuïtief het verschil tussen die twee economieën en waarom Gratis het online zo goed doet.
Nu we zo’n vijftien jaar bezig zijn met het grote online-experiment, is gratis de norm geworden en vormen betalingsmuren de weg naar vergetelheid. In 2007 ging The New York Times gratis online, net als een groot deel van de Wall Street Journal, die een slim hybride model gebruikte, waarbij artikelen gratis waren voor degenen die ze online, in blogpublicaties of andere sociale media, wilden delen. Populaire muziekgroepen van Radiohead tot Nine Inch Nails geven hun muziek automatisch weg op het internet, omdat ze weten dat ze met Gratis meer mensen bereiken en meer fans krijgen, waarvan sommigen naar hun concerten komen en zelfs – stel je voor – betalen voor eersteklas-versies van hun opnamen.
De snelstgroeiende onderdelen van de computerspelletjesindustrie orden geregeld op internet gezet en betaald door advertenties en er zijn talloze gratis multiplayer-games online.
De gratis economie (freeconomics) kon opkomen door de onderliggende technologie van het digitale tijdperk. Schrijft Moore’s wet voor dat een eenheid processing power elke twee jaar in prijs halveert, de prijs van bandbreedte en opslagruimte daalt nog sneller.
Internet combineert deze drie en versterkt de prijsdalingen door een drievoudige inzet van technologie. Het resultaat is een netto deflatiepercentage van bijna 50% online, dat wil zeggen, het draaien van een video op YouTube kost over een half jaar de helft. De trendlijnen die bepalend zijn voor de kosten van zakendoen op internet wijzen allemaal in dezelfde richting, namelijk naar nul. Geen wonder dat de prijzen online dezelfde kant opgaan.
George Gilder, die in zijn boek Microcosm uit 1990 als eerste de economie van bits onderzocht, plaatst dit in een historische context:
In elke industriële revolutie worden de kosten van een cruciale productiefactor drastisch verlaagd. Vergeleken met de vroegere kosten om een bepaalde functie te bereiken,
is de nieuwe factor vrijwel gratis. Na de Industriële Revolutie werd fysieke inspanning bijna gratis vergeleken met de spierkracht van dieren of mensen die vroeger vereist was voor een bepaalde prestatie. Je kon een fabriek opeens 24 uur per dag grote hoeveelheden producten laten produceren in een tempo dat voorheen gewoon ondenkbaar was.
De interessantste bedrijfsmodellen van nu beschrijven manieren om geld te verdienen rond Gratis. Vroeg of laat zullen alle bedrijven moeten uitvinden hoe ze gebruik kunnen maken van Gratis of daarmee kunnen concurreren. In dit boek vertellen we hoe je dat doet.
Om te beginnen kijken we naar de geschiedenis van Gratis en de reden waarom het onze keuzen zo sterk beïnvloedt. Vervolgens bekijken we hoe de digitale economie Gratis revolutionair veranderd heeft en van een marketingtruc een economische kracht heeft gemaakt, inclusief de bedrijfsmodellen die er mogelijk door zijn geworden. En ten slotte duiken we in de principes van de gratis economie die daaraan ten grondslag liggen: hoe werkt Gratis, waar werkt het en waarom wordt het zo vaak verkeerd begrepen of gevreesd. Maar laten we beginnen met de vraag wat ‘gratis’ eigenlijk betekent.