Toekomst Voorspellen

voorspellenSteeds vaker hoor je mensen praten over een “onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen”. Alle uitkeringen, toeslagen en aftrekposten afschaffen en vervangen door één maandelijks bedrag, voldoende om sober van te leven. Voor iedereen, ongeacht inkomen, vermogen, of woonsituatie en zonder enige verplichting tot een tegenprestatie. Er zijn inmiddels drie grote partijen (GroenLinks, D66 en PvdA) die opgeroepen hebben om hiermee te gaan experimenteren en in een stuk of tien grotere gemeenten worden dergelijke experimenten voorbereid. En ook buiten Nederland gebeurt er van alles. In Spanje heeft Podemos, de grootste partij in de peilingen, een basisinkomen in het verkiezingsprogramma staan. In Finland is een meerderheid van het parlement voor een basisinkomen. En in Zwitserland wordt volgend jaar een referendum gehouden over invoering.

Maar er zijn ook veel mensen die grote vraagtekens hebben bij een basisinkomen. Een veel gehoord bezwaar is dat mensen er lui van zouden worden. Wij denken van niet, maar hierover debatteren heeft niet zo veel zin. Het is beter om gewoon te laten zien wat er gebeurt als iemand een basisinkomen krijgt. We wachten niet op de politiek; we gaan zelf geld inzamelen om zo veel mogelijk mensen een jaar lang een basisinkomen te geven. En we laten die mensen zelf vertellen of en hoe dat hun leven verandert.

Een wild idee? Onmogelijk? Nee hoor, in Duitsland draait het al meer dan een jaar en daar wordt binnenkort het elfde basisinkomen uitgedeeld.

www.onsbasisinkomen.nl

Meer informatie over het basisinkomen?

Bezoek ook eens het Nederlandstalig Netwerk Basisinkomen op http://basisinkomen.net/ !