65-plussers starten eigen bedrijf met AOW (basisinkomen) als vangnet

65zwartIn de afgelopen tien jaar is het aantal werkende pensioengerechtigden meer dan verdubbeld, blijkt uit cijfers van het CBS.  Hier en daar starten ook 65-plussers met een lang gedroomde eigen onderneming. Deze starters vormen iets minder dan 2 procent van het Nederlandse ondernemersbestand. De financiële risico’s voor hen zijn kleiner doordat er via de AOW en soms een klein pensioen een vangnet is. Het ondernemerschap hoeft daardoor niet meteen een volledig inkomen op te leveren.

Uiteraard is de quote een fantastisch argument voor het basisinkomen. Een duidelijk voorbeeld van hoe een basisinkomen de maatschappij vooruit kan helpen. Het argumenten om  niets te gaan doen na je pensioen wordt hier dus duidelijk weerlegd. De reden is natuurlijk dat de inkomenssituatie te wensen over laat, maar toch.

Het gehele systeem moet om, zodat iedereen betaald werk kan doen (als hij/zij dat wil natuurlijk). Daarvoor moeten we eerder naar een 20 of 30-urige werkweek voor iedereen en dan zijn er voldoende mogelijkheden om door te werken tot je niet meer kan of wil! Dat zou het mooiste zijn. Dan halen we ook de stress uit het systeem van bijvoorbeeld jonge gezinnen waarbij beide ouders werken en de zorg voor kinderen moeten uitbesteden, die te weinig tijd aan hun kinderen en ook aan hun ouders kunnen besteden, die van alles moeten en ook nog hun sociale leven moeten onderhouden. Die vallen met bosjes tegelijk om en zitten thuis met een burn-out. Halen we de stress eruit kan komt dat de gehele volksgezondheid weer ten goede. 

Zoals het er nu uit ziet is het dus alleen maar een geval van leeftijdsdiscriminatie. Gepensioneerden hebben de vrijheid die we eigenlijk al op jonge leeftijd zouden moeten hebben.

Er zijn namelijk heel veel 45-plussers die geen werk hebben en nu in de bijstand terecht komen, met alle gevolgen van dien. Ook zijn er heel veel jongeren die geen baan hebben en aangewezen zijn op anderen zolang ze nog geen bijstand kunnen krijgen.

De meeste 65-plussers hebben een AOW en de meeste ook nog een pensioen. Dat is driedubbele inkomsten terwijl er zoveel jongere arbeidskrachten zijn die met lege handen achterblijven.

Ook de uitzendmarkt voor 65-plussers is groeiende, signaleert NBBU, de brancheorganisatie voor uitzendbureaus.  Ouderen zijn zeer flexibel en werken vaak parttime. Ze zijn hoogleraar, interim-manager, lunchdame, huismeester, projectleider. Eigenlijk van alles.

Voor werkgevers een ideale situatie, omdat gepensioneerden ervaren en goedkoop zijn. Werkgevers hoeven geen sociale premies meer te betalen.

Inmiddels is 7 procent van de ondernemers in Nederland ouder dan 65 jaar. Dat blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel. In 2008 was dat nog maar 4 procent.

Deze stijging wordt veroorzaakt doordat steeds meer ondernemers niet stoppen met hun zaak, maar door blijven werken. Vaak uit noodzaak omdat het in crisistijden lastig is hun nering goed te verkopen, om van dat geld met pensioen te kunnen gaan.

Auteur: denktank basisinkomen

Bronnen: ANP/trouw/nrc/volkskrant/etc http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3501002/2013/08/30/Aantal-werkende-65-plussers-in-10-jaar-verdubbeld.dhtml