Werk het basisinkomen de Europese verkiezingsprogramma’s in!

eu-kiesIn veel politieke partijen wordt nu gekneed aan concept verkiezingsprogramma’s.
Ze zoeken naar speerpunten die houtsnijden, wat spreekt aan, waar staan we voor. Dit is een periode van hun zielen-onderzoek, opzoek naar ideeën.
Het gaat om twee verkiezingen vlak achter elkaar: de lokale gemeenteraden op 19 maart en twee maanden later voor het Europese Parlement op 22 mei. Slimme partijen zoeken nu al verbindende thema’s.
Juist de komende weken/maand(!) liggen daardoor de gevoels-zenuwen van de partijen open.
Het samenstellen van ‘wat willen we’ in een of meer concepten  is moeizaam maar nu het is een toegankelijker moment voor nieuwe zaken, het is nu makkelijker dan in een latere fase.
Als je je ei kwijt wil moet je het nu dus leggen, maar wel op de goede plek in je ‘eigen nest’.
Vandaar mijn oproep: speur naar die plekken; doe navraag; wie werkt er aan die concepten; wanneer worden ze besproken; ken je iemand die daar aan mee doet.
Vooral voor de Europese verkiezingsprogramma’s is het lastig aansprekende punten te vinden voor een breed publiek. Door het geworstel, de laatste jaren, rond de euro en de banken heeft de EU als sociale Unie vrijwel niets gepresteerd. Hier ligt dus een bal voor open doel… vraag, nee eis, dat er luid en duidelijk, in het verkiezingsprogramma wordt gevraagd naar: “een grondig EU-onderzoek naar een Basisinkomen voor heel Europa”. Dus niet de invoering van-, maar onderzoek naar- , want daar valt weinig tegen in te brengen.
Het doel is dus: dat in de komende EU-verkiezingsprogramma’s dit schitterend ei-van-Columbus komt te liggen.
‘Ons’ ei-van-Columbus, is dus nodig bij élke partij, van links tot rechts, waar u ook maar even een voet tussen de deur kunt krijgen. Dus zoek die kier of word zelf lid zodat je alle interne berichten te pakken krijgt.
Als u die kier dan heeft gevonden, voed het dan met artikelen, mee vergaderen, bezoekjes, tips naar websites en andere verwijzingen. Noteer wie u sprak, vraag hun mailadressen en wees bereid langer contact te houden. Zoek medestanders en vorm een kleine groep; wees de luis in de pels.
Politieke partijen kijken ook veel naar elkaar en waar de anderen straks mee zullen komen. M.a.w. als er één met iets nieuws komt, willen de anderen niet achter blijven.

ACTIE
Hoe staat het bij uw eigen partij (of die van uw kennis)? Wat is daar het idee voor Europa?
Laat het ons weten, bijv. via  het contactformulier
Iedereen die ervaringen wil delen bij dit soort lobby-werk nodig ik uit mee te doen in een groep die via mail contact houdt. Twee maanden voor de verkiezingen stoppen we, dan staan alle verkiezingsprogramma’s vast. We kunnen elkaar steunen met advies en artikelen.

Hans Lindeijer