Zwitsers referendum over 2500 Franken basisinkomen

chfEen filantropische beweging wil een Zwitsers Utopia maken door ervoor te zorgen dat iedere burger een “onvoorwaardelijk basisinkomen” ontvangt van 2500 francs (€ 2020)* (zie onder)

In Zwitserland vindt de regering het belangrijk dat burgers inspraak hebben in het beleid van het land. De belangrijkste uiting daarvan zijn de zogenaamde burgerinitiatieven. Als een burger zo’n initiatief indient, kan het tot een referendum komen als er genoeg handtekeningen verzameld worden.

Het idee wordt  gesteund door kunstenaars, therapeuten, filmmakers en socialistische politici, zoals de voormalige vice-kanselier Oswald Sigg en Nationaal Raadslid voor Basel, Sylvia Schenker, volgens de online nieuwssite Le Matin.

Het initiatief wordt ook ondersteund door een in Genève gevestigde organisatie, BIEN, wat staat voor Basic Income Earth Network. De groep werd in 2001 opgericht door gelijkgestemde individuen, die sterk geloven in de voordelen van het verstrekken van een basisnkomen voor iedereen.

“De schoonheid van het idee is duidelijk: voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid,  is soeverein en zelfstandig wonen binnen het bereik van iedereen, niet alleen voor degenen die het voordeel hebben van een fortuin,” Albert Jörimann, vertelde voorzitter van BIEN  Le matin.

Het nieuwste wetsvoorstel dat er op die manier komt is dat van het verzekerde basisinkomen. Dat basisinkomen is gelijk voor iedereen: van studenten en werklozen tot bedrijfsleiders en bedienden.

Hoe moeten we dit bedrag zien?

Een basisinkomen van 2500 (€ 2020) Zwitserse frank per persoon per maand lijkt veel maar het  maximale pensioen is al 2.320 frank (€ 1872) per persoon per maand.

Het minimumloon-initiatief werd gelanceerd op 23 en ingediend in januari 2012. Het vraagt ​​om een ​​minimumloon van ongeveer 4.000 (€ 3230 ) frank per maand voor een fulltime baan. Voor ons is dit de manier waarop een belangrijke referentie waarde de ideeën van een onvoorwaardelijk basisinkomen vandaan komen,  ongeveer in deze verhouding vertegenwoordigt:

  • basisinkomen CHF 2.500 (€ 2020) per persoon per maand
  • bruto minimum CHF 4.000 (€ 3230 ) per persoon per maand
  • Bruto mediaan loon ongeveer CHF 6000 (€4842) per persoon per maand.

Deze relaties moeten in gedachten houden, vooral in het buitenland, waar de wisselkoers en de sterke Zwitserse frank  soms irrationele verwarring veroorzaakt – niet alleen de lonen, ook de prijzen zijn steil in Zwitserland!
In Zwitserland kost een 4-kamer appartement kost al snel  CHF 2.500 (€ 2020) en dat niet alleen in de grote steden.

Wat is de verhouding met Nederland?

In Nederland is het Bruto Mediaan loon ongeveer 2390 Euro prijspijl 2011

Dus het bedrag in Nederlandse normen zou dan zijn in Euro’s 2390/4820*2020 = € 1001 per maand. Dat valt dus reuze mee met de in de Lange Mars aangehaalde en in het Belgische Nieuwsblad genoemde bedragen.

In Europa is de norm die gesteld is in 2010 voor een minimum inkomensstandaard 60% van het mediane inkomen, dat komt dus neer op 1435 Euro per maand.

*Bedragen met een omrekenkoers van  2500 CHF  = 2018 EUR op 4 juni 2013 

 

Bronnen: